Aku Budak Baru Belajar

Friday, March 28, 2014

PELUANG MENJANA PENDAPATAN>>> BERKERJA/ SURI RUMAH sepenuh masa /PELAJAR

Bismillah Ir Rahman Ir Rahim

PELUANG MENJANA PENDAPATAN>>> BERKERJA/ SURI RUMAH sepenuh masa /PELAJAR, sesiapa pun boleh!

Pendapatan sampingan dihujung jari anda!!jangan lepaskan peluang untuk menyertai team kami.

1.yuran pendaftaran sekali seumur hidup. (No expired date)-RM75 (semenanjung) / RM85 (Sabah/swak)

2.tiada kelas yang perlu dihadiri.online coaching 100%.

3.tidak perlu menyimpan stok dan menyediakan bajet yg besar, cukup sekadar mempunyai modal sebanyak rm75 untuk proses pendaftaran dan mendapat 1 starter Kit sebagai panduan.

# Apa yang akan membuatkan anda teruja dengan bisnes ni?

 bonus bulanan yg dibayar pada setiap tengah bulan (15hb), dikreditkan terus ke akaun maybank anda/ ataupun diberikan cek(sekiranya tiada akaun Maybank)

insentif kenaikan pangkat hasil usaha dan kerja keras anda dalam bentuk cek.

peluang menunaikan umrah/percutian luar negara/percutian dalam negara bertaraf 5 bintang dgn kos yg ditanggung oleh Shaklee sepenuhnya setiap tahun! jika anda mengikut panduan yang akan saya berikan.


Sertai team kami untuk mendapatkan tips dan cara terbaik untuk merealisasikan impian anda!!

Info lanjut, boleh la sms/whatsapp Mimi- 019-951 9668 atau Add friend-->https://www.facebook.com/mizaira.yusoff



" lakukan sesuatu utk pastikan impian anda utk hidup yang lebih baik terlaksana..." Yang pastinya, ini cara yang legal dan halal dalam Islam.Bukan Skim cepat Kaya-minta maaf.Ini adalah utk mereka yang rajin dan semangat kuat!

Semoga sentiasa dalam redha Allah,
Mimi

Thursday, March 27, 2014

Jana Pendapatan Pasif

Bismillah..

Dari semalam saya dapat rasa dari hati yang paling dalam betapa upline saya dalam toneexcel prepaid begitu terharu berjaya mencapai pendapatan 5 angka secara pasif. :) Mungkin dr awal dia tak sangka dia berjaya nikamatinya. :')

Ini buktinya:



Subhanallah!  Alhamdulillah! Allahuakhbar!

Rezeki itu sesungguhnya milik Allah.. sesiapa yang berusaha adalah tidak mustahil keajaiban berlaku..

Saya bercita-cita, berharap sangat-sangat yang saya dapat berusaha segigih dia.. Dai tiap bait promosi dalam wall FB nya saya dapat rasa keikhlasan. Harap mampu jadi seperti dia..

Saya yakin prepaid tone excel ni adalah jalan paling mudah untuk buat pendapatan sampingan biar bermula dengan keuntungan beberapa sen. (bersesuaianlah dengan modal yang dikeluarkan dan usaha yang perlu kita buat)

Secara ringkas, kelebihan-kelebihan yang menambat hati saya:
1. Saya dapat 3% dari hasil topup saya
2. Saya dapat perlindungan insurans kemalangan bernilai RM100k (dengan syarat topup RM50 sebulan)
3. Saya dapat kumpul point untuk ditukarkan dengan tiket kapal terbang, tiket wayang, smartphone, airtime..
4.Saya topup RM30 dapat extra RM10 = RM40; Topup RM50 dapat extra RM20 = RM70.. Lumayan jimat!
5. Saya dapat satu web replika untuk promosi
6. Saya rajin promosi pada kawan-kawan, setiap yang menyertai saya akan dapat bonus tajaan RM20.00/head
7. Sekiranya tajaan saya maintain topup, sepanjang tula saya akan dapat % dari topup dia up to 3 level.. Leh cecah 20% ooo....
8. INCOME MASUK BULAN-BULAN TANPA PERLU 
**KELUAR RUMAH.. 
**TAK PERLU JUMPA ORANG
**SMS JE PUN BOLEH



Macam mana Nak sertai???
Boleh layari Sini (ikuti langkah 1 hingga 4)

SECARA RINGKAS UNTUK SERTAI:

* Bayar RM90.00 kepada saya..
* Saya akan poskan simkad pada anda
* Akan diajarkan cara-cara untuk diaktifkan
* Kemudian.. anda akan dibimbing oleh ramai yang dah berjaya dalam secret group kami di bawah bimbingan upline saya yg kat atas tu

RM90.00.. MAHAL???

Didalam RM90.00 terdapat RM30.00 Airtime..
(RM90.00 - RM30.00 = RM60.00)

RM60 je modal sebenar !!

Now jom berimaginasi....
Katakan kita berjaya daftarkan 3 orang di bawah kita..
Hasil setiap tajaan kita akan dapat RM20.00/seorang

Nah... taja 3 orang je.. ye 3 orang sahaja kita dah dapat cover balik RM60.00 modal kita tu..
PLUSSSSS... kita dapat bonus % dari setiap hasil topup mereka dan 2 lagi level tajaan mereka.. wow!

Cuba bayangkan kalau downline kita berjaya cari ramai-ramai tajaan.... *_* $$$

Tak ada line ke???

Ya.. 100% prepaid... 

Setiap duit yang dikeluarkan biarla berbaloi-baloi dan berbalas...
Malang tak berbau... sekurang-kurangnya kita dah terlindung dengan RM100k tanpa perlu keluarkan walau sesen gaji bulanan untuk perlindungan insurans sambil2 menggunakan telefon sahaja. :) 

** Pasni balik kampung mau taja ibu dan bila ada kawan-kawan yang berminat akan dimasukkan bawah ibuku.. Happynya dapat gak bagi duit extra kat mak selain pemberian bulanan... Siap dapat bagi mak insurans lagi. LOVE!
Ya Allah... Terima kasih kerana menemukan hamba dengan cara mudah ini.. dapat bantu diri sendiri, suami dan ibu sekali. :) Alhamdulillah!

Pada yang sudi membaca, terima kasih... 
Kalau berminat boleh hubungi saya di 019-9519668. :)
Boleh juga add FB saya Mizaira Mohd Yusoff


Semoga sentiasa dalam redha Allah,
Mimi

Wednesday, March 26, 2014

Tanda-tanda nak bersalin (2 minggu +/-)

Bismillah..

Alhamdulillah hari ni 37 minggu 6 hari kandungan saya. :)
Syukur masih dapat rasa baby bergerak-gerak sopan.

Plan nak balik kampung hujung minggu ni.. harap-harap sempatla rest 1-2 hari kat kampung sebelum bersalin.

Tanya Mr Google apa tanda-tanda awal nk bersalin.. hasilnye begini lebih kurang (2 minggu sebelum.. bukan da nak bersalin sangat):
1. Sakit pinggang di bahagian bawah
2. Asik rasa nak buang air kecil 
3. Cirit birit ringan
4. Asik buang angin
5. Rasa mual-mual
6. Sakit di bahagian miss V
7.Keputihan yang pekat
8.Terasa sakit di celah2 kelangkang bila berjalan
9.Asik terjaga malam

Ok, itu ajela sepintas lalu..

Kalau dah dekat sangat tu, tanda-tandanya lebih kurang begini:
1. Asik rasa baby mengeras dengan kerap
2. Rasa sakit macam senggugut dari bahagian belakang(bawah pinggang) bawa ke depan
3. Mengeras lebih kurang sejam sekali
4. Mengeras dalam masa 20-30 saat selang 10 minit
5. Keluar darah bercampur lendir
6. keluar air ketuban

Hummm... adala jugak tanda-tanda tu.. asik cirit birit.. nk kencing yang x berapa kuar pun.. sembahyang pun dah kena cepat-cepat sebab asik nak buang angin.. keputihan yang pekat..

Apapun positif.. harap-harap sempatla balik kampung.. Baby sabar ye sayang. Jadi orang Kelantan la best... :)

Semoga sentiasa dalam redha Allah,
Mimi

Saturday, March 1, 2014

Kurus, cantik dengan sihat bersama Energy Soy Protein (ESP) Shaklee

Bismillah Ir Rahman Ir Rahim..

Subhanallah.. Alhamdulillah.. berita baik untuk mereka-mereka yang mahu kurus,cantik,sihat bertenaga.. memperbanyakkan susu badan.. pendek kata ESP ni memang banyak khasiatnya.. antara killer product shaklee... memang sangat-sangat awsome lagi jimattttt.. :)



Siapa yang perlukan ESP Shaklee?

1. mereka yang ingin menurunkan berat badan
2. mereka yang ingin mendapatkan kulit yang halus gebu
3. mereka yang menghidap gastrik
4. mereka yang ingin membanyakkan susu badan
5. mereka yang dalam pantang untuk kekal bertenaga
6. mereka yang mengandung
7. mereka yang merancang untuk hamil
8. mereka yang sibuk yang tak sempat ambil sarapan


Faedah Energizing Soy Protein Shaklee yang utama: 

Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.

Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.

Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan parut.

Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.

Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.

Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.

Best kan?? lagi bes....

sempena march 2014 ni, shaklee buat promosi beli 6 percuma 1.. um.. sebagai shaklee independent yang mementingkan yang terbaik untuk customer, saya menawarkan harga special jugak yang pastinye menguntungkan kedua-dua belah pihak. :)

Jadi... untuk dapatkan manfaat esp ni untuk kekal sihat, cantik mulus.. bolehla dapatkan dari saya.
InsyaAllah saya akan memberi konsultasi tentang apa juga yang menganggu fikiran anda tentang pengambilan supplement.

boleh hubungi saya dengan sms/whatsApp ke 019-951 9668..
boleh juga add saya di facebook mizaira mohd yusoff..




Thursday, February 27, 2014

Mengejar impian Bekerja dari rumah

Bismillah..

Subahanallah, Alhamdulillah.. Allahuakhbar!

Alhamdulillah.. mendengar perkabaran makin ramai yang berhenti kerja dan hanya fokus pada perniagaan secara online dari rumah.. semangat dalam diri membuak-buak mengharapkan keajaiban dariNya  agar termasuk dalam golongan 'working at home mom'. :)

Motif Entry? PEMBAKAR SEMANGAT!
Pakar motivasi kan kata suruh dizahirkan impian atas penulisan. :)
Nanti nak buat vision board macam orang-orang yang dah berjaya buat tu...

"Ya Allah, demi ma, abah suami dan anak-anak.. moga aku berjaya mendapat pendapatan pasif RM5000 minimum sebulan dari sumber yang halal lagi berkat. Aamin.. "

Lagi best kalau dapat sama-sama membantu mereka-mereka yang memerlukan kan?

Semoga Allah memberikan kita semua peluang untuk bersedekah dan saya amat yakin yang sedekah mengayakan kita.. walau bukan kaya dengan duit tapi kaya dengan kesihatan dan kasih sayang. InsyaAllah. :)

Kalau siapa-siapa yang bercita-cita sama macam saya bolehla cuba apa yang cuba usahakan.. masih dalam proses menuntut ilmu dari mereka yang dah berjaya.. team saya memang saling bantu membantu antara satu sama lain.. Alhamdulillah dipertemukan dengan team yang awsome yang dah lahirkan ramai usahawan.. :)

Saya mengajak rakan2 masuk ke arus tsunami TuneTalk-ToneExcel bukan utk suka2, di sini saya memperincikan peluang menjana pendapatan dengan bermodalkan serendah RM80. Dapatkan Simkad TuneTalk ToneExcel. Di dalamnya sudah ada Airtime RM30!! Modal sebenar-benarnya hanya RM50 dengan percuma laman web replika lagi. Satu biz yang TERMURAH!

Kini saya hendak sampaikan berita gembira pula. 3 (tiga) Bonus utama kini menjadi 4 (empat):
1) BONUS FAST TRACK (PENAJAAN)
• Setiap tajaan anda dibayar rm20
• Dibayar setiap 11hb & 31hb
• Hanya kongsikan peluang ini!

2) BONUS ROYALTY @ KOMISYEN TOPUP
• Dibayar sehingga 3 level dengan jumlah komisen sehingga 26% dari nilai Topup peribadi ahli tajaan anda
• Komisen dibayar setiap 21hb
• Tak perlu jual Topup kerana Topup TuneTalk terdapat di seluruh Malaysia

3) BONUS TAHUNAN
• Jika anda taja @ sponsor 1 ahli baru direct di bawah anda dalam masa sebulan, anda akan dapat 5% daripada Komisyen Topup anda.
• Jika 2 orang – dapat 10%
• Jika 5 orang – dapat 15%
• Jika 10 orang – dapat 20%

4) BONUS TERBARU (PROMOSI TOPUP)
Berkuatkuasa pada 10hb Januari 2014 dan promosi berlangsung selama 6 BULAN!
• Anda Topup RM30, FREE RM10 lagi Airtime anda
• Anda Topup RM50, FREE RM20 lagi Airtime anda

Ini la peluang yang terhidang kpd anda sebenarnya.. Jika anda tidak sertai sekali pun anda tetap akan menggunakan H/P, anda tetap Reload Topup tiap2 bulan. Betul?? Jadi kenapa anda masih ingin berdiam diri sedangkan peluang sudah terhidang di depan mata.. Tepuk dada tanya selera, anda nak "Untung" @ "Rugi" add saya utk maklumat lanjut di https://www.facebook.com/mizaira.yusoff


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PELUANG MENJANA PENDAPATAN>>> BERKERJA/ SURI RUMAH sepenuh masa /PELAJAR, sesiapa pun boleh!

Pendapatan sampingan dihujung jari anda!!jangan lepaskan peluang untuk menyertai team kami.

1.yuran pendaftaran sekali seumur hidup. (No expired date)-RM75 (semenanjung) / RM85 (Sabah/swak)

2.tiada kelas yang perlu dihadiri.online coaching 100%.

3.tidak perlu menyimpan stok dan menyediakan bajet yg besar, cukup sekadar mempunyai modal sebanyak rm75 untuk proses pendaftaran dan mendapat 1 starter Kit sebagai panduan.

4. Tidak perlu ke pejabat pos.. dapat order je buat order dan shaklee akan pos terus pada costemer.

# Apa yang akan membuatkan anda teruja dengan bisnes ni?

bonus bulanan yg dibayar pada setiap tengah bulan (15hb), dikreditkan terus ke akaun maybank anda/ ataupun diberikan cek

♥insentif kenaikan pangkat hasil usaha dan kerja keras anda dalam bentuk cek.

♥peluang menunaikan umrah/percutian luar negara/percutian dalam negara bertaraf 5 bintang dgn kos yg ditanggung oleh Shaklee sepnuhnya setiap tahun! jika anda mengikut panduan yang akan saya berikan.

Sertai team kami untuk mendapatkan tips dan cara terbaik untuk merealisasikan impian anda!!

Info lanjut, boleh la sms/whatsapp saya di 019-951 9668


Semoga sentiasa dalam redha Allah,Mimi

Wednesday, January 1, 2014

Pengalaman Cerai Susu

Bismillah..

Alhamdulillah.. Terima kasih Allah kerana masih panjangkan umurku dan semua orang-orang kesayangan di awal tahun 2014 ni. :)

2013.. buku saya tak berapa cantik tapi takpe.. kegagalan adalah satu cara untuk belajar jadi lebih baik.

hari tu 24 Disember 2013 saya berjumpa dengan seorang makcik untuk bercerai susu dengan Haris Darwisy. Sedih sangat.. rasa nak menitiskan air mata masa makcik tu dok bacakan doa. huhuhu.. setiap kali sampai masa cerai susu mesti ibu emo lebih. :(

Pengalaman bersama Haris lebih sedih dibandingkan dengan Abang Adam dulu sebab terasa seperti sangat tidak adil untuk Haris.. dulu masa mengandungkan dia saya susukan Abang Adam sampai dia lahir dan sampai Abang Adam 2 tahun 2 bulan tapi bila sampai masanya 1 tahun 7 bulan dah dipisahkan susu. Sobsob.. Ibu betul2 minta maaf Haris.. kalau ikutkan hati ibu memang ibu tak mahu stop tapi demi menjaga hati semua pihak ibu terpaksa.

Hari-hari bila telefon mak mesti soalan bila nak lepas susu keluar.. diaorang takut sangat Haris ngan baby berebut. cukupla dulu stress dalam pantang kene bebel ngan semua orang susukan Adam dan Haris serentak. nasib tak meroyan.. uhuu..

Hari pertama macam tak berapa berjaya.. Haris melekap jugak walau kotor disapu kapur + daun sireh + gambir.. oh anak ibu makan sireh. hehehe.. 2,3 hari gak beruam tepi mulutnye.. alahan sireh tu kot..

Hari ke-2 masih kekadang tersusu gak.. tapi pas kene sound ngan mak terusla berusaha mengelak.. tapi demi Allah.. setiap kali tengok muka dia yang mahukan susu ibu air mata mesti bertakung.. tak memadai dengan pelukan dan ciuman tetap tak sama.. uwaaa

Hari ke-3 kat umah mak mmg takde can langsung nk bg.. alhamdulillah Haris pun tak minta sebab letih agaknye asyik main je.

Hari ke 4 balik ke KL.. ngamuk gakla cari susu dalam kete. tapi bila dia tengok kotor dia x mahu dah. Tapi kesian sangat.. 8 jam perjalanan Kelantan - Petaling Jaya tido atas riba ibu cium breast ibu.. nak patah pinggangku.. takpela.. demi anak. :)

Sampai rumah lagila haru.. sekali lagi ibu nangis.. tempat tido yang dia biasa sangat kan.. mengamuk2 minta susu.. ibu hanya mampu memeluk dan memujuk.. last-last tertido ala-ala breastfeed.. rindu sangat agaknya..
Malam esoknya pun sama.. kesian sangat tengok matanya. maafkan ibu sayang.. macam mana ibu nak tebus kesilapan ini.. ibu tak mampu. ibu dan ayah dah cuba merancang tetapi Allah tetap tahu yang terbaik.

sekarang dah seminggu.. dia sekadar tunjuk sambil kate "yek" (kotor) .. tapi masih tido ala-ala breastfeed.. dapat cium pun jadila. uhuk! insyaAllah akan berjaya lupa sepenuhnya sampai hujung minggu ni. Aamin...

Harap-harap bila dah dapat baby baru nanti dimurahkan rezeki.. dapat bekalkan susu banyak-banyak.. dapatla kasi Haris minum.. dapat through botol pun ibu tetap puas hati sebab he need the nutrients. InsyaAllah boleh! :)

Haris ibu gunakan khidmat perubatan traditional sebab ibu SANGAT tak bersedia dan berat hati nak lepaskan.. so kalau guna cara perubatan traditiopnal tu mungkin dari dalaman diberikan semnagat untuk ibu dan anak sebab disertakan dengan doa.. :) Ok.. sekadar sedapkan hati.

Dilakukan seawal mungkin.. padahal ada lebih kurang 3 month ++ masa lagi sebab :

1. Dah tak larat nak balik kampung lagi.. dah tak ada cuti berantai.. kalo ade pun takut jem.. plus nk habiskan cuti tahunan
2. takut kalau dekat sangat nanti terkesan kat baby lak bila lahir bab orang kata perubatan tu buat anak benci pada susuibu.. wallahuallam..
3. Malas nak kene bebel.. uhuuu

Abang Adam dulu cerai sendiri je.. Abang Adam da besar lagipun masa tu.. dah faham apa kita cakap. :) memang sangat-sangat good boy.. Cara ibu gunakan untuk cerai susu dengan abang Adam:

1. teknik bercakap masa berdua dengan dia sedari Haris dalam perut (masa tiapkali susukan dia dan masa nak tido).. yela masa ni layan Adam je.. skang nak buat camtu mana bole da.. ibu yg selalu pengsan dulu.. camne nk cakap2.. hikhik.. ayatnya " Abang Adam dah besar.. dh jadi abang.. dah banyak gigi.. sakit ibu.. minum susu botol ye.." ayat tula sampaila Haris Lahir 2 minggu.

2. Sapukan asam jawa pada hari lahirnya.. Adam lahir hari ahad. bijinya dibuang dalam toilet dan diniatkan minta Allah lahirkan rasa benci dalam diri dia nak susu ibu.. erk.. taktaula berkesan ke tak.. dia leh suh ibu basuh.. hehehe.. orang bijak kate.

itu jela cara-cara yang digunakan.. yang paling penting bagi kedua-dua anak syurgaku ni.. bila diaorang nak susu janganla lengah-lengah.. ek je terus buat susu cepat-cepat. ehee..

Saya siap-siap beli botol baru supaya cepat sikit proses..

dengan erti kata lain.. saya sayangkan sangat breastfeeding moment. Sampai harini bila tengok mereka minum susu botol saya rasa nak nangis.. :)

Semoga Haris sentiasa dilimpahkan dengan kasih sayang dari semua orang. :)


Semoga sentiasa dalam redha Allah,
Mimi

Monday, December 30, 2013

Fokus pada penyelesaian

Bismillah..

Terdetik di hati nak kongsikan apa yang dikongsikan oleh Prof. Dr Rozita Shaari di facebook beliau. Semoga urusan kita semua dipermudahkan..
Syukur sangat Allah beri saya rezeki.. Subhanallah! Alhamdulillah! Allahuakhbar!
Semoga hati kita semua sentiasa dilimpahkan dengan rasa syukur kerana sesungguhnya kuasa syukur itu sangat AMAZING..

Prof. Dr. Rozieta Shaary · 39,656 like this
57 minutes ago · 
  • Ada sebuah pertanyaan ikhlas daripada saudara kita. beliau bertanya, jika gaji suami cuma RM1000 dan anak 7 orang bagaimana nak mengatasi masalah ekokomi sekarang ni?
    ---------
    Terima kasih kerana soalan ikhlas ini. Sebelum Ibu menjawabnya, izinkan Ibu mendoakan kesejahteraan utk kita semua. Semoga segala kesusahan dan kesengsaraan kita diangkat dan kita juga diberi ketenangan.

    Ibu merasakan yg bertanya ini ikhlas mahukan penyelesaian. Oleh itu Ibu berbesar hati berkongsi ilmu dan pengalaman. Mana yg sesuai boleh digunapakai ambiklah. Mana yg tidak boleh ditepikanlah.

    Namun ini AMARAN (Page ini hanya untuk orang yg mahukan kebaikan dan solusi. Anda boleh bertanya dgn berhemah dan ikhlas. Tapi bagi mereka yg mahu melepaskan perasaan dgn berkata kasar dan mahu menyakitkan hati orang lain di sini akan dikeluarkan- ban tanpa memberi peluang kedua).

    Salam kasih semua, Kembali kepada soalan ikhlas puan yg bertanya
    -Gaji RM1000 utk duduk di kampong kira bolehlah hidup. Tapi kalau di bandar ianya sangat menekan rasa. Oleh itu puan ada dua pilihan
    - kurangkan perbelanjaan
    - cari jalan tambah pendapatan

    Cara nak buat pilihan pertama ialah MEMPRIORITIKAN apa yg nak dibelanjakan. Mungkin puan dah buat pun perkara ini. Namun, RM1000/bulan, apa lagi yg nak dipotong. 

  • Oleh itu mungkin pilihan kedua boleh puan ambil. Diantara apa Ibu sendiri pernah buat dan ingin sarankan,
  • 1- lihat baik2 bakat puan. Apakah yg puan boleh buat w/pun dlm kangkangan situasi. Contoh, jika puan pandai memasak, maka puan boleh fikirkan buat bisnes utk memasak Homecook food utk ibu2 bekerja. Tak perlu berjaja di luar rumah. Guna FB atau war2kan melalui kekawan dan ambil just few customers yg puan masakan makanan utk mereka. Mereka balik kerja ambik dari rumah puan. Jgn bagi hutang. Cash on delivery. Lagi baik cash on order. Betul caranya, puan boleh dapat RM500 ke RM1000. Home cook food. Bersih, suci dan sedap. Para Ibu yg sibuk sgt2 menghargai servis macam ni. Siapa yg nak ambik idea bisnes ni silakan. Modal sgt kecil. Malah boleh minta pelanggan beri budget mrk dn anda masak ikut budget mrk. Ingat utk masukkan upah tenaga anda.
  • 2- jika puan ada skil menjahit, puan boleh ambik upah menjahit pakaian penuh or work with business jahitan yg nak outsource. Contohnya jahit manik atau sulaman.
  • 3- Puan boleh beri khidmat penjagaan kanak2. Ibu pun pernah jadi babysitter. Sbb puan dah ramai anak, puan boleh ambil 2-3 orang saja. Buat rutin elok2 supaya semuanya dpt berjalan lancar.
  • 4- Jika puan pandai mengaji Quran, puan boleh bukak kelas mengaji di rumah. Tetapkan masa contohnya 2-3 jam di sebelah petang. Sambil mengajar anak2, sambil mengajar pelajar anda. Wang dapat, pahala dapat, anak-anak terjaga. Ibu pun pernah buat macam ni. Pelakun Natasha Hudson tu adalah bekas murid Ibu. Masa tu dia baru 7 tahun. Comel dan baik sgt dia.
  • 5- Kalau puan ada sedikit kepandaian, bukak kelas Membantu Pelajar buat Homework atau Tuisyen Simple. Puan boleh tolong pantau hwk mereka dan bantu pelajar utk faham apa yg guru ajar di sekolah. Puan boleh fokus kepada hanya bantu HWK. Ini pun Ibu pernah buat. Joe Flizzow adalah bekas murid Ibu. Ibu ajar dia. I was his guru tuisyen or learning coach. Tapi masa itu Ibu dah mula buat house to house call. But semuanya Ibu bermula dgn buat Tuisyen di rumah. Sambil bantu anak-anak murid, anak2 puan juga dapat puan pantau dan mempunyai rutin yg sihat.

    Banyak lagi Ibu boleh share. Namun, cukuplah setakat ni.
    Kata kuncinya, lihat bakat dan minat dan kembangkan itu supaya menjadi punca utk dpt membantu org lain. Puan akan dpti rezeki mencurah2 dan taraf hidup puan meningkat kerana puan memfokus kepada penyelesaian bukan mencari salah dan merampus marah tidak menentu. Ibu yakin puan ini adalah spt Ibu dahulu, mahu penyelesaian dan mahu meningkatkan taraf hidup dan bantu suami.

    Katakan semua tu puan tak mampu buat atas sbb yg menasabah, puan boleh buat perkara ini. Setiap hari sembahyang hajat minta diluaskan rezeki. Sediakan sarapan suami dengan membaca doa kebaikan utknya. Bekalkan dia dgn makanan atau minuman w/pun sebotol air kosong dgn doa agar dia terus sihat dan disukai majikan dan pelanggan. Doa puan akan meningkatkan aura beliau bila dilakukan dgn ikhlas. Semoga dgn itu mudah menjemput rezeki.
    (Jawapan Ibu adalah utk para suri rumah yg ada kangkangan meninggalkan rumah utk mendapatkan kerja sambilan.
    Itu sbb jawapan berpusat dgn apa yg bokeh dibuat di rumah sambil jaga anak dan keperluan suami).

    Ibu doakan puan dan semua yg mendapat posting ini kebaikan dan dimurahkan rezeki.

    Salam Kasih- Ibu Rose
    Empower With Love

Terima kasih Allah kerana sentiasa mencukupkan aku.. :')

Semoga sentiasa dalam redha Allah,
Mimi